CarPlay – Este suficient?

carplay

CarPlay este o interfata simpla si atractiva creata de Apple pentru cativa producatori importanti de masini. In loc ca producatorii de masini sa isi foloseasca propriile interfete pentru a-ti da acces la lucruri cum ar fi muzica sau apeluri, acum exista o interfata standard creata de Apple care sa faca acest lucru.

Apple este regele design-ului de interfete… si producatorii de masini.. nu sunt, de acest lucru se pare ca si-au dat seama si acestia din moment ceacum exista CarPlay. Apesi butonul CarPlay si esti intr-o interfata iOS simpla si familiara, dar nu aici incepi. Incepi in interfata proprie a producatorului de masini si termini cu un amestec a doua interfete complet diferite pe acelasi ecran… pe care o primesti depinde de ce anume faci.

Dai un telefon, pui muzica sau folosesti Apple Maps si esti in interfata Apple, verifici consumul de combustibil si esti in interfata COMAND de la Mercedes, Human Interface de la Volvo, interfata iDrive de la BMW, MMI de la Audi sau… oricare alta. In timpul unei plimbari cu masina te vei plimba inainte si inapoi intre cele doua interfete -  cea draguta si usor de folosit de la Apple si cea urata si greu de folosit (de obicei) creata de producatorul masinii.

Sunt voci care spun ca ar fi mai bine pentru producatori sa permita Apple sa creeze intreaga interfata masina-utilizator, astfel incat tot ce faci pe ecran sa fie simplu, consistent si atractiv. Se pare ca este si altceva la care producatorii de masini nu sunt atat de buni: instalarea unor ecrane de calitate decenta. Din filmuletul de mai sus  se vede cat de dificil este pentru aceasta persoana sa apese touchscreen-ul de pe un Ferrari de $300.000.