10 termeni pe care orice utilizator de Mac ar trebui sa ii cunoasca

network_ethernet_cable-100028397-gallery

Ethernet: Acest standard este folosit in retele locale de calculatoare (adica device-urile care se afla in acelasi spatiu fizic si impart acelasi router). Un conector pentru ethernet arata ca o priza de telefon mai mare si, la fel ca priza de telefon, se introduce intr-un receptor.

136943-ethernet-thumb_original

Cele mai comune forme de ethernet sunt: 10Base-T, 100Base-T, 1000Base-T (deasemenea cunoscut ca gigabit ethernet). Aceste forme difera considerabil cand te gandesti la viteza. 10Base-T opereaza in limita a 10 megabiti pe secunda (mbps), 100Base-T duce acea limita la 100mbps, iar 1000Base-T ofera o limita de 1000mbps (sau un gigabit pe secunda). Conexiunea Ethernet poate fi mai rapida decat conexiunea Wi-Fi, in functie de device-urile pe care le folosesti. Daca, de exemplu, Mac-ul tau suporta gigabit ethernet, dar un device care este conectat la el suporta doar 100Base-T, Mac-ul tau va muta datele intre el si acel device la viteza mai mica. Un alt avantaj al conexiunii ethernet este raza de actiune. Poti sa intinzi un cablu de ethernet foarte lung, care sa ajunga mult mai departe decat ar ajunge o retea Wi-Fi.

Wi-Fi: Wi-Fi reprezinta orice retea wireless locala conforma cu standardul 802.11. Ce inseamna asta exact? Inseamna ca daca  imprimanta, calculatorul sau device-ul cu iOS si un wireless access point (uneori numit si hotspot), suporta standardul, toate acestea se pot conecta si schimba date. In unele cazuri interactiunea face necesara mutarea de date dintre un device si altul din aceeasi retea locala; in altele poate implica si internet wireless.
Standardul 802.11 a aparut in variate forme, incluzand 802.11a, 802.11b, 802.11g si 802.11n. Dupa cum litera de la sfarsit se muta mai spre sfarsitul alfabetului, viteza creste (in unele cazuri si acoperirea). Wi-Fi poate fi mai putin sigura decat o conexiune ethernet.

AirPort: Acesta este cuvantul folosit de Apple pentru tehnologia Wi-Fi. Cand cineva spune ca “opreste AirPort-ul” vrea sa spuna ca opreste Wi-Fi-ul Mac-ului.

Bluetooth: Un alt standard de transfer, Bluetooth are o rasa de actiune mai scurta (aprox 10m) decat Wi-Fi. Bluetooth este folosit de obicei pentru a conecta perifericele cum ar fi tastaturile, mouse-urile, trackpad-urile, castile, speacker-ele, alte calculatoare din vecinatate si cateva device-uri portabile pentru Mac-uri.

Bonjour: Bonjour este numele folosit de Apple pentru o schema de configurare. Aceasta consista intr-o serie complicata de tehnologii care sunt create pentru a extrage complicatiile dintr-o retea locala. Daca vei instala vreodata o imprimanta si dupa ce le pornesti, calculatorul se ofera sa se conecteze singur la imprimanta fara sa faci o multime de pasi complicati, inseamna ca ai beneficiat de Bonjour.

3G si 4G: 3G si 4G (G de la generatie) sunt retele wireless pe care retelele celulare – retelele pe care operatorul tau de telefonie se bazeaza – le folosesc sa mute informatii. 4G ar trebui sa fie mai rapid decat 3G, dar nu este intotdeauna.
In primul rand, sunt cateva feluri de 4G – incluzand HSPA+, WiMax si LTE. Si doar pentru ca reteau se numeste 4G nu inseamna ca va fi mai rapida decat o retea 3G. De exemplu, Apple a scos un iOS update care a facut ca pe unele modele de iPhone sa apara 4G in bara de menu, unde cu doar putin timp in urma aparea 3G. Reteaua nu a fost mai rapida, dar AT&T si-a definit reteaua HSPA+ ca 4G, chiar daca acest lucru nu inseamna si o crestere a vitezei.

Broadband modem: Un Broadband modem este cutiuta care ar trebui sa fie conectata la cablul care trece prin perete. Daca ai conexiune DSL, ai o linie de telefon. Daca ai o conexiune prin cablu, va fi un… cablu, iar daca ai o fibra, va fi un alt fel de cablu. Cutia comunica cu providerul de internet. Daca este oprit, nu vei avea internet (exceptie faci daca te legi la reteaua Wi-Fi a vecinilor). Daca o persoana de la suport tehnic iti spune sa “resetezi modemul” prin scoaterea lui din priza, aceasta este cutia la care se refera.
Un broadband modem de obicei are cateva luminite – din care unele vor clipi. Acestea includ un beculet pentru alimentare, unul pentru status si o luminita pentru LAN (local area network). Incearca sa stii cum arata aceste luminite atunci cand totul functioneaza bine. Daca un beculet verde se schimba deodata in rosu, inseamna ca ai o problema.

Router: Un router este politistul retelei locale de internet. Daca ai un Mac, iPhone, iPad, Apple TV si un smart TV conectate la retea, router-ul ne asigura ca datele potrivite ajung in device-ul potrivit. In cele mai multe cazuri face acest lucru repartizand o adresa individuala fiecarui device. Router-ele pot fi cablate sau wireless si exista router-e care au si modem… dar nu toate sunt asa.

Network switch: Sa presupunem ca ai primit de la compania de cablu o cutie cu un  modem/router combo. Aceasta cutie are un singur ethernet port, pe care il poti folosi sa te conectezi cu Mac-ul la retea. Dar stai, daca ai si un Apple TV si un smart TV pe carevrei sa le conectezi la internet, ce faci?
Cumperi un switch pentru retea (in acest caz un ethernet switch). Switch-ul functioneaza de asemenea ca si un politist: daca router-ul trimite date la adresa – adresa Apple TV-ului de exemplu – acea informatie merge doar la Apple TV si nu la restul echipamentelor. Switch-urile vin in diverse configuratii – de la patru la optsprezece porturi – si viteze. Cele mai multe din switch-urile de azi suporta conexiuni de 10/100/1000 mbps.

netgear_smartswitch-5203471

USB (Universal Serial Bus): Aceasta conexiune standard suporta transferul de date intre device-uri si periferice. Vei gasi conectori USB pe calculatoare, imprimante, tastaturi, mouse-uri si trackpad-uri, camere digitale, media player-e portabile (cum ar fi iPhone, iPod si iPad-uri), hard-uri, adaptoare, microfoane, casti si cam orice alt device care poate fi atasat la un calculator. Prin cablu USB se pot alimenta device-uri care nu au nevoie de prea multa energie.
Exista trei feluri de specificatii USB: USB 1.1, USB 2.0, USB 3.0. Principala diferenta intra acesti termeni este viteza. Versiunile mai noi de USB sunt mai rapide decat predecesoarele lor. USB-urile sunt compatibile cu versiunile anterioare, deci poti folosi un device creat pentru USB 2.0 in combinatie cu un alt device folosind un port USB 3.0.
Sunt disponibili trei feluri de conectori USB : Cel standard dreptunghiular pe care il poti gasi pe Mac, mini-conectorul de forma de trapezoidala pe care il au camerele digitale si pe care se bazeaza hardurile si conectorul Micro-USB pe care il folosesti cu un Kinder reader modern.