Motivul real pentru care Apple ofera software gratuit

mavericks-website-full-640x676

Una dintre cele mai mari schimbari la OS X Mavericks fata de versiunile anterioare ale sistemului de operare Apple este pretul,intrucat acesta este gratuit fata de predecesoarele sale care variau de la 129$ ( pentru OS X 10.0 ) la 29$ ( OS X 10.7 Lion ) sau la 19.99$ (OS X 10.8 Mountain Lion).

Sigur, nu este in intregime nemaipomenit ca sistemele de operare sa fie gratuite . Insa trebuie sa luam in calcul ca si Windows 8.1 a fost un upgrade gratuit pentru utilizatorii de Windows 8, de exemplu. Linux a fost intotdeauna gratuit. Iar upgrade-urile pentru sistemul de operare al smartphone-urilor (atat pentru Android cat si iOS) au fost intotdeauna gratuite. Oare ne aflam la sfarsitul upgrade-urilor platite pentru OS ? Este probabil, cel putin pentru Apple si poate chiar si pentru Microsoft.

Iar gratuitatea  Mavericks confirma ceea ce am vazut in ultimii ani : vanzarea de PC-uri traditionale este in scadere, iar Apple este o companie care face bani din dispozitive hardware si servicii on-line, mai degraba decat din sistemele de operare. Se pare ca Cupertino vrea acum sa incurajeze upgrade-urile, ca pe o modalitate de a impinge utilizatorii nu numai sa cumpere hardware nou, dar, de asemenea, sa cheltuiasca mai multi bani pe iCloud, iTunes Match si App Store purchases.

Sigur, software-ul este, probabil, o sursa de venit pentru companie, dar avand in vedere ca cea mai mare parte din veniturile Apple provin din vanzarea iPhone si iPad, acestia au ales ca Mavericks sa fie gratuit.

Decizia Apple de a da un sistem de operare la liber ar putea pune presiune pe Microsoft pentru anumite upgrade-uri. Dar cea mai mare parte a vanzarilor Windows sunt efectuate in masa, fie prin contracte de OEM, care reprezinta numai 65% din cele 19 miliarde de dolari venituri in 2013 sau vanzarea comerciala si retail. (Acestea ar include “bulk sales” catre departamentele IT  ale unei mari companii sau vanzarea catre persoane fizice).