OS X Mavericks este disponibil in Mac App Store!

20130610Mavericks

Inainte de  upgrade-ul la OS X 10.9  Mavericks, ar trebui sa verificati cerintele hardware ale Mac-ului dumneavoastra.  Mai jos aveti lista Mac-urilor pe care poate rula.

Screen-Shot-2013-10-22-at-8.24.59-PM-422x300

Pentru acesta revizuire , vreau să aruncam o privire asupra celor mai importante si interesante lucruri despre Mavericks .

Recunoscand ca mobilitatea este vitala pentru utilizatorul modern si ca bateriile cu care sunt alimentate MacBook Air si MacBook Pro au pondere dominanta in vanzari , Apple a pus accent pe arhitectura sistemului de operare pentru a prelungi durata de viata a bateriei . Aceasta este o miscare indrazneata , pentru ca nu este o caracteristica foarte vizuala .

File Finder. Poate ca trasatura cea mai anticipata este File Finder-ul. Activati acest lucru prin View > Show Tab Bar. In stilul Safari! O mica pictograma “+” apare  in partea din dreapta sus a ferestrei Finder. Faceti click pe ea si veti avea mai multe tab-uri, la fel ca la Safari. Aceasta, desigur, va permite sa va uitati la o multime de dosare diferite din locuri diferite intr-o singura fereastra , ceea ce este o binefacere pentru un MacBook Airs cu ecran mic . Poti sa te uiti chiar si la acelasi folder din puncte de vedere diferite , lista intr-unul si pictograma in celalalt .

20131022mavericks-tabs

Dar tab-urile nu sunt doar pentru vizualizare . Puteti muta sau copia un fisier sau un dosar dintr-un loc doar prin glisarea tab-ului . Veti vedea un contur albastru in jurul numelui tab-ul ca un prompt vizual care sa poata elibera butonul mouse-ului . Pentru a inchide un tab , faceți click pe  ” x ” -ul din  bara de titlu , la fel ca Safari . File/tags  si functia de  copiere / mutare a  filei/tag-ului  este o caracteristica pe care  clientii Apple o doresc de ani de zile .

iBooks. Inca de cand iBooks a fost lansat impreuna cu iPad in 2010 , clientii au dorit aplicatia OS X iBooks. Cu toate acestea , daca credeti ca acest lucru va permite sa  arhivati en-gross sau sa copiati carti protejate pe Mac-ul tau , va inselati . iBooks pe Mac permite descarcarile achizitiilor pe  care le-ati făcut de la Store iBooks numai pentru vizualizare .

20131022mavericks-ibooks

 

Nota! Daca aveti o colectie de fisiere PDF pe iPad, acestea nu sunt sincronizate pe toate dispozitivele si nu vor aparea in iBook pe Mac.

Finder Tags. Tag-urile Finder sunt o modalitate de a identifica fisierele care sunt asociate cu numele unui proiect. Aveti posibilitatea sa etichetati chiar documente din iCloud-ul dumneavoastra.

20131022mavericks-tags

 

In bara laterala a Finder-ului,trebuie doar sa faceti click pe un tag si veti vedea o fereastra cu toate documentele care au acea eticheta.Tag-ul Finder este o modalitate de a asocia vizual obiectele etichetate fara a le muta.

Maps. Dupa ce instalati Mavericks , veti gasi o alta aplicatie in folderul Applications numita harti . Map Kit, permite dezvoltatorilor sa adauge harti direct in aplicatiile lor si pare sa fie la indemana pentru comerciantii care doresc sa va ajute sa-i gasi mai repede.

Notifications.  Imbunatatirile notabile ale Mavericks includ actualizarile de pe site-urile web , in cazul in care adopta protocolul si capacitatea de a raspunde din cadrul notificarii .

In timp ce utilizarea specifica notificarilor OS X poate fi extrem de utila atunci cand este necesara, o mulțime de alti utilizatori pot gasi notificarile deranjante. De multe ori , este de dorit sa le dezactivati , iar Mavericks va poate ajuta in aceasta situatie  cu un singur click puteti seta intervalul dorit.

20131022mavericks-notifications

 

Multiple Displays. La OS X 10.7 Lion s-a pus accent pe ecranul full mode si pe concesiunea tehnica care a permis funcționarea mai multor monitoare in paralel. Insa prin Mavericks, Apple a rezolvat problema. Potrivit Apple , ”There’s no longer a primary or secondary display — now each has its own menu bar, and the Dock is available on whichever screen you’re working on. You can have multiple app windows running on either display. Or run an app full screen on each one. Even show a desktop on one display and a full-screen app on another.”

Mavericks nu aduce doar imbunatatiri pentru utilizator, aplicatii si caracteristici ci si tuning sub capota.

Power Saving. Apple a introdus mai multe tehnologii noi de economisire a energiei, care sunt notabile. Acestea includ Timer Coalescing, App Nap, Safari Power Saver si iTunes HD ce aduc imbunatatirea eficientei de redare care profita mai bine de hardware modern GPU.

Pentru Timer Coalescing, care ruleaza pe MacBook-urile alimentate de la baterie, Mavericks incearca sa mentina  activitatile la nivel scazut, care ar rula in mod normal in propriul program, in timp ce creste timpul inactiv al procesorului. Apple spune ca aceasta tehnica poate reduce activitatea procesorului pana la 72%, deoarece procesorul nu trebuie revine din modul sleep atat de des.

Security. In timp ce fundamentele de OS X, bazate pe UNIX, au fost reglate pentru o mai buna securitate de-a lungul anilor, vulnerabilitati noi sunt in mod constant depistate. Un motiv pentru a face upgrade la o noua versiune  OS X este ca, de multe ori, schimbarile  fundamentale sunt facute pentru a preveni aceste vulnerabilitati. Folosirea unei  versiuni invechita a OS X este riscanta pentru ca poate sa nu fie compatibila cu actualizarile Apple. Daca nu sunteti convins ca aplicatiile pe care le folositi vor functiona cu Mavericks, trebuie sa va planificati upgrade-ul cu grija.

De exemplu, doar Safari pentru Mavericks rezolva 16 CVD-ID-uri. (De asemenea sunt incluse in Safari 6.1 pentru Lion si Mountain Lion). In ceea ce priveste Mavericks in sine, exista imbunatatiri semnificative ale securitatii din kernel, firewall-ul, crearea de retele si Bluetooth, Nucleul grafic, e-mail, functia de blocare a ecranului, servicii de lansare si mai multe .

Networking.  OS X 10.9 introduce o caracteristica IPv6 , RFC 6555 ,algoritmul “Happy Eyeballs” pentru ” selectarea inteligenta intre adresele IPv6 si IPv4 atunci cand sunt disponibile ambele . In “Happy Eyeballs” , atat IPv6 cat si IPv4 sunt urmarite si este selectat cel cu timp de raspuns mai bun . Se pare ca chiar daca serverul IPv6 are un ping mai lent , IPv6 ar trebui sa fie ales intotdeauna in detrimentul IPv4. O setare poate fi ceruta in OS X 10.10 .

De asemenea ,System Preferences > Network > Advanced nu face o treaba mai buna decat 10.8 la etichetarea mai multor adrese IPv6 care sunt utilizate de obicei , cum ar fi EUI – 64. de rutina .

Nota finala. Mavericks nu este o actualizare drastica . Acesta rezolva unele probleme , cum ar fi utilizarea multi- ecran, introduce modului de  economisire a energiei, iBooks si aplicația Harti . Acesta se instalează frumos peste Mountain Lion.  Avand in vedere faptul ca este gratuit si are caracteristici solide noi, care iti vor face viata mai buna , ar trebui sa faceti upgrade.

OS X Mavericks este gratuit,insa Mavericks Server costa 19.99 $.