Istoria iPhone 5

Apple-iPhone-5-SmartPhone

La evenimentul din 12 Septembrie 2012, Apple a anuntat noul iPhone. Apple a anuntat cel mai important lucru care avea sa se intample pentru iPhone de la lansarea iPhone-ului original.

“iPhone 5 is the most beautiful consumer device that we’ve ever created,” said Philip Schiller, Apple’s senior vice president of Worldwide Marketing. “We’ve packed an amazing amount of innovation and advanced technology into a thin and light, jewel-like device with a stunning 4-inch Retina display, blazing fast A6 chip, ultrafast wireless, even longer battery life; and we think customers are going to love it.”

iPhone 5, cu numele de cod N41/N42 si de model iPhone 5.1, a fost a patra reproiectare majora si a doua imbunatatire substantiala a ecranului. Acesta a trecut de la o dimensiune de 3:2 la una cinematografica de 16:9. Densitatea a ramas aceeasi, 326 ppi, astfel incat a dus la o crestere a dimensiunii cu 4″ si cresterea numarului de pixeli la 1136 x 640 pentru a umple tot spatiul suplimentar. Apare un nou rand de icon-uri, un mesaj suplimentar si un plus in orice, in general. S-a trecut la tehnologia in-cell, care le permite sa combine senzorul de atingere si LCD-ul intr-un singur strat. Daca la versiunile anterioare pixelii pareau pictati sub sticla, iPhone 5 i-a facut sa para pictati in interiorul sticlei. Aceasta a redus intr-un anumit fel, reflexiile. Apple a reusit inca odata cel mai bun, daca nu cel mai mare display.

In afara de forma de ansamblu rotunjita-dreptunghi, iPhone 5 a ramas acelasi. Apple a reconstruit carcasa de la atomi in sus. In loc de un spate de sticla si banda de otel inoxidabil s-a revenit la aluminiul iPhone-ului original pe care de acesta data l-au folosit pe partea din spate si laterale. Sticla ceramica pigmentata a fost inca utilizata pe partea de sus si de jos pentru transparenta RF, rezultand un efect in doua tonuri. iPhone 5 a fost oferit pe alb si argintiu (Stormtrooper) dar si negru si ardeziu (Vader). Argintiul este aluminiu filmat. Ardeziul a fost anodizat. Culorile inchise, mai ales negru, sunt greu de anodizat si au provocat probleme, intrucat se zgarie usor. A rezultat iPhone-ul cu cel mai mare ecran, dar si cu 12% mai putin volum ca predecesorul sau.

iPhone 5 a debutat impreuna cu primul procesor personalizat Apple. Procesoarele anterioare au fost bazate pe modelele de referinta ARM. Pentru A6, compania Apple a licentiat un set de instructiuni ARM v7 si a facut propriul design – un 32 mm CMOS dual core Apple, care poate rula intre 800 MHz si 1.2 GHz. Apoi au adaugat un triplu core Power VR SGX 543MP3 GPU si 1 GB memorie RAM. S-a dovedit a fi de aproximativ doua ori mai rapid…din nou. Nu a existat nici o optiune noua de stocare cu toate acestea, 64 GB a ramas capacitatea sa maxima. Capacitatea bateriei a fost marita la 1440 mAh.

Procesorul de semnal video Apple A6(ISP) a adus reducerea semnificativa a zgomotului, precum si viteza crescuta. Fiind cu 25% mai subtire, Apple nu a putut sa includa un aparat de fotografiat mai performant, dar au reusit cumva sa strecoare in el o camera la fel de buna ca cea folosita de iPhone 4S. Rebranduit sub vechea sigla “iSight”, Apple a adaugat un mod nou cu luminozitate scazuta, dinamic, despre care au pretins ca este cu “2 f-stops” mai bun. Apple, a sustinut, de asemenea ca al 5-lea element al obiectivului a fost aliniat cu o mai mare precizie pentru o mai mare claritate. Suprafata iSight-ului a fost facuta din cristale de safir pentru o mai mare rezistenta la zgarieturi. In fata, camera FaceTime 720 a devenit FaceTime HD.

Pentru a economisi spatiu, Apple a folosit o cartela SIM mai mica, de data aceasta, NanoSIM. Au adaugat suport 4G LTE multumita Qualcomm MDM9615 si chipsetului RTR8600 cu o viteza maxima teoretica de 100 Mbps. Deoarece LTE nu suporta simultan suport pentru voce si date, iPhone GSM 5 a trebuit sa scada pana la HSPA+ in timpul convorbirii. Deoarece EVDO Rev A de asemenea nu suporta simultan suport pentru voce si date iPhone CDMA a trebuit sa renunte la date in intregime. Pentru zonele fara LTE, Apple a adaugat DC-HSPA + si inca impresioneaza prin capacitatea teoretica de 42 Mbps. Datorita modulului Murata WI-FI care a introdus Broadcom-ulBCM4334, iPhone 5 a castigat 802,11 n pe 5Ghz. De asemenea, Apple a adaugat un al treilea microfon pentru anularea zgomotului si o mai buna formare a undei nu doar pentru apelurile telefonice dar si pentru FaceTime, Siri.

iPhone a fost la un punct de cotitura cand dupa 10 ani de conector cu 30 pini, Apple a decis sa-l schimbe pentru un conector mai mic si mai flexibil. Desi este cu 80% mai mic, ofera 8 semnale digitale. Aceasta schimbare a cauzat probleme pentru o multime de oameni, care au adunat de-a lungul timpului accesorii compatibile cu vechiul conector.